Fatıma'nın Eli ya da Meryem'in Eli inanışı FATMA ANA ELİ adıyla günümüzde de yaşatılmaktadır. Fatma Ana Eli Anadolu kadınları arasında ev işlerinde bolluğun bereketin sembolüdür. Hastalıklarda, doğumda yardımcı olur.
Yaratıcı gücün sembolü olan 'el' insanı hayvandan ayıran en önemli organdır. El şekillerinin, mağara duvarlarında dinsel veya büyüsel bir yaklaşımla tekrarlandığı tespit edilmiştir.
Çatalhöyük ve Alacahöyük kazılarında bulunan sunak kaplarının el motifi ile bezeli olduğu gözlemlenmiştir. Bu kapların içine, tanrılara bereket ve bolluk için yalvarmaya gidilirken tahıl konulurdu.
El motifi Anadolu'da bereket ve çoğalmanın simgesidir. Kibele'den bu yana gelen ana tanrıça kültürünün günümüzde ki bir uzantısıdır. Parmakları simgeleyen beş sayısının kötü göze karşı koruyucu niteliği olan bir rakam olduğuna inanıldığı için, el motifi yaşamı koruyan motifler kategorisinde incelenmiştir.
İnsana özgü kıskançlık ve haset duyguları beyinden gelir, gözlerimizden çıkan ışınlar vasıtasıyla etki alanı bulur. Kötü göz denilen bu bakışlar çok güçlüdür İşte el, gözden çıkan bu ışınları engelleyen bir organ olarak da bilinir. Elin öne doğru açık bir şekilde uzatılması halinde, kötü bakışların uzaklaşacağı inancı vardır.
Bir Kars kilimi üzerinde görülen ve içinde göz motifi tutan avuç şeklindeki 'ÇİFT EL' motifi Anadolu'da evliliği ve doğumu kem gözden korumak amaçlı dokunmaktadır.